Oferta

Obiekty Przemysłu Spożywczego

Branża spożywcza jest szczególnie wymagającym obszarem działalności firmy Cubato. Zastosowanie nowoczesnych i funkcjonalnych technologii jest w tym przypadku gwarancją sukcesu. Realizacje obiektów spożywczych firmy Cubato wyróżnia estetyka, trwałość i dbałość o detale, a także profesjonalizm wykonania. Inwestycje realizowane są z pełną infrastrukturą biurowo-socjalną, wyposażeniem technologicznym oraz zagospodarowaniem terenów wokół obiektów.

Przede wszystkim należy pamiętać, że w hali produkcyjnej żywności doskonała higiena obiektu jest niezwykle ważna.
W celu uzyskania optymalnego efektu, hale przemysłowe dostosowane do produkcji żywności montowane są z płyt warstwowych, zgodnie z wymogami zachowania czystości i warunków izolacji. W tym wypadku stosujemy płyty warstwowe z rdzeniem z wełny mineralnej oraz pianki poliuretanowej (PUR), a także nowszą metodę, jaką jest zastosowanie pianki poliizocyjanurowej (PIR).

Rdzeń z wełny mineralnej dzięki swojej budowie (do produkcji wykorzystuje się wełnę pochodzącą z roztopienia wulkanicznej skały bazaltowej o różnej gęstości) cechuje się znaczną odpornością na ogień, co jest istotnym czynnikiem przy tego typu konstrukcjach. Największą efektywność zapewnia zastosowanie pianki poliuretanowej (PUR) oraz pianki poliizocyjanurowej (PIR) w płytach warstwowych. Firma Cubato wykorzystuje wszystkie powyższe technologie, dostosowując je do typu konkretnego obiektu spożywczego oraz wymagań Inwestora.

Warto podkreślić, że hale produkcji spożywczej muszą stosować się do szczególnie zaostrzonych norm sanitarno-higienicznych oraz wymagań środowiskowych. W budowanych obiektach firmy Cubato konstrukcja stalowa wykonana według normy PN-EN 1090-1 oraz PN -EN1090-2.
A dopełnieniem są płyty warstwowe spełniające restrykcyjne wymogi systemu HACCP dotyczącego produkcji żywności.

Zapewnienie najwyższych standardów jakości możliwe jest poprzez wykorzystywanie doskonałej jakości materiałów budowlanych dopuszczonych do kontaktu z żywnością, między innymi:

  • powłoki typu Foodsafe FS-1 i FS-2
  • wykorzystaniu okładzin z płyt warstwowych w wykończeniu INOX (stal nierdzewna)
  • zabezpieczeniu posadzek betonowych grubopowłokową żywicą o wysokiej odporności korozyjnej